Είναι οι προγραμματιστές τόσο παράξενοι όσο αρκετός κόσμος θεωρεί;

  • Προβολές 483
  • Argyrispro
  • 2020-05-27
  • Αρχική
  • Είναι οι προγραμματιστές τόσο παράξενοι όσο αρκετός κόσμος θεωρεί;
Είναι οι προγραμματιστές τόσο παράξενοι όσο αρκετός κόσμος θεωρεί;

Σήμερα θα αναλύσουμε ένα κλασσικό θέμα συζήτησης. Αρκετός κόσμος που συνεργάζεται με προγραμματιστές και γενικότερα με ΙΤ θεωρεί ότι οι Developers είμαστε αρκετά παράξενοι και δύσκολοι άνθρωποι.

Έχω ακούσει πολλές ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω αλλά και να ερμηνεύσω κάποιες συμπεριφορές σύμφωνα πάντα με την δική μου οπτική γωνία.

Αρχικά κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Το επάγγελμα όμως που θα επιλέξει να ασκήσει κάποιος, θα διαμορφώνει στοιχεία της προσωπικότητας του.

Το επάγγελμα του προγραμματιστή ή software engineer είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί διαρκεί εκπαίδευση, καθαρό – ξεκούραστο μυαλό, λογική – ορθολογιστική προσέγγιση, αναλυτική σκέψη, έχει τεράστιες ευθύνες και φυσικά πολύ καλές απολαβές αλλά και επιλογές.

Συχνά υπάρχουν προστριβές μεταξύ των Προγραμματιστών και άλλων ειδικοτήτων σε μια εταιρία. Σαφέστατα μέσα από αυτό το άρθρο δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα γενικότερο δόγμα για το ποιος φταίει, ούτε αυτό θα ήταν δυνατό να συμβεί. Ούτε αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του άρθρου. Θα προσπαθήσουμε όμως να αναφέρουμε με παραδείγματα το γιατί συχνά οι προγραμματιστές φαίνονται ως οι παράξενοι τύποι σε μια εταιρία.

  • Αφηρημένα ή μη σωστά αναλυμένα requests. Συχνά οι προγραμματιστές καλούμαστε να υλοποιήσουμε κάτι το οποίο δεν έχει αναλυθεί σωστά. Πολλές φορές μάλιστα το πρόβλημα δεν μπορεί κάποιος να το περιγράψει κάποιος Α-Ζ ούτε σε φυσική γλώσσα ( Ελληνικά, Αγγλικά). Συνήθως τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά ενώ όταν εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πίεσης χρόνου και της μη ορθής ανάλυσης του έργου οι πρώτοι που θα τα ακούσουν είναι αυτοί που το κατασκεύασαν.
  • Managers χωρίς προγραμματιστικό background. Ένα άλλο κλασσικό πρόβλημα είναι ότι συχνά ηγούνται προγραμματιστικής ομάδας άτομα που έχουν μόνο business background. Δεν γνωρίζουν λοιπόν ούτε από αλγοριθμική σκέψη, ούτε από αρχιτεκτονική σχεδίαση, ούτε από refactoring του κώδικα και πόσο αναγκαίο συχνά είναι, ούτε από επίλυση τυχών ξαφνικής ασυμβατότητας μετά από update κάποιας βιβλιοθήκης, SDK, API. Ούτε φυσικά από design patterns, coding standards, automation testing κτλ. Η παραπάνω άγνωστη πτυχή λοιπόν στο background κάποιου leader ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρές τριβές. Εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης στον τομέα, κάποιος developer όταν αντιληφθεί ότι το κλίμα είναι τοξικό, εύκολα θα επιλέξει να αλλάξει εταιρία.

Από την άλλη τώρα οι Προγραμματιστές κατά την γνώμη μου κάνουν συχνά τα παρακάτω λάθη.

  • Αρκετοί είναι αντικοινωνικοί (μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια) ή δεν διαθέτουν επικοινωνιακά skills ώστε να εξηγήσουν τα παραπάνω προβλήματα και αυτά να γίνουν κατανοητά.
  • Δεν κατανοούν το product value κάποιου feature και δίνουν έμφαση μόνο στον κώδικα. Τα χρήματα και τους μισθούς όμως δεν τα φέρνει μόνο ο καλός κώδικας αλλά μια συνάρτηση πολλών πραγμάτων.

Προσίλης Αργύρης

Backend – Web Developer

Επικοινωνήστε μαζί μου

Έχετε κάποια ιδέα ή επαγγελματική πρόταση; Θα χαρώ πολύ να σας ακούσω!

Messenger

Argyris Prosilis

Τοποθεσία

Ελλάδα, Αθήνα, Ερμιονίδα, Worldwide