Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού για προγραμματιστές και επιχειρήσεις;

  • Προβολές287
  • Argyrispro
  • 2020-04-17
  • Αρχική
  • Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού για προγραμματιστές και επιχειρήσεις;
Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού για προγραμματιστές και επιχειρήσεις;

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα κλασσικό ερώτημα.

Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού;

Η ερώτηση αυτή έχει πολυμορφική απάντηση.

Αρχικά κάθε γλώσσα προγραμματισμού είναι σχεδιασμένη για άλλο σκοπό. Άλλες γλώσσες προγραμματισμού είναι εξειδικευμένες για προγραμματισμό hardware ενώ κάποιες άλλες για προγραμματισμό software. Τόσο το software, όσο και το hardware έχουν επίσης πολλές υποκατηγορίες.

Για να μην πλατειάζουμε όμως, ας εστιάσουμε στις πιο δημοφιλείς γλώσσες για προγραμματισμό backend συστημάτων. Ορισμένες τέτοιες γλώσσες είναι η PHP, Go, C#, Java, Python.

Με βάση αυτό το δεδομένο ας συνεχίσουμε την ανάλυση μας.

Από την πλευρά του προγραμματιστή καθένας έχει δική του φιλοσοφία, συνεπώς είναι ελεύθερος να επιλέξει την γλώσσα που του αρέσει.

Από την πλευρά της επιχείρησης τώρα, τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα.

Μια επιχείρηση ανάπτυξης λογισμικού, κατασκευής ιστοσελίδων ή μια startup οφείλει να σκεφτεί αρκετά καλά το θέμα της επιλογής της γλώσσας προγραμματισμού. Σε αυτό το σημείο να πούμε πώς κανένα project ή πιο σωστά κανένα προϊόν δεν θα κριθεί εμπορικά από την γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί, είναι όμως μια μεταβλητή ζωτικής σημασίας για τους παρακάτω λόγους

  • Η επιλογής της γλώσσας προγραμματισμού μιλώντας πάντα για backend εφαρμογές, είναι συνδεδεμένη με την καρδιά της επιχείρησης, υπό την έννοια ότι ο κώδικας των εφαρμογών θα είναι σε αυτές τις γλώσσες και τεχνολογίες για τα επόμενα αρκετά χρόνια.
  • Η επιλογή της γλώσσας συνδέεται άμεσα με την ανεύρεση προσωπικού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης (καλών) προγραμματιστών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με δεδομένο επίσης ότι στον κλάδο γίνονται συχνές μετακινήσεις – αλλαγές εργαζομένων κάθε 2-3 χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξεις μια γλώσσα που είναι αρκετά δημοφιλής στην κοινότητα των Developers.
  • Η επιλογή της γλώσσας συνδέεται με τα μηνιαία έξοδα. Αυτό μπορεί σε μικρομεσαία έργα να είναι ένας ασήμαντος δείκτης, ωστόσο σε μεγάλα projects με εκατομμύρια χρήστες η αντικειμενική ταχύτητα και κατανάλωση πόρων της κάθε γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντική διότι ρίχνει τα μηνιαία έξοδα σε hosting και όχι μόνο. Τονίζω το αντικειμενική ταχύτητα και χρήση πόρων κάθε γλώσσας διότι μετά είναι θέμα αρχιτεκτονικής, ποιότητα κώδικα κα.

Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος του άρθρου ας κάνουμε μια σύνοψη. Για τους προγραμματιστές – Developers τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Επιλέγει ο καθένας την γλώσσα που νιώθει καλύτερη χημεία. Για τις επιχειρήσεις το ζήτημα είναι αρκετά πιο σύνθετο και χρήζει ανάλυσης.

Προσίλης Αργύρης

Backend – Web Developer

Επικοινωνήστε μαζί μου

Έχετε κάποια ιδέα ή επαγγελματική πρόταση; Θα χαρώ πολύ να σας ακούσω!

Messenger

Argyris Prosilis

Τοποθεσία

Ελλάδα, Αθήνα, Ερμιονίδα, Worldwide