Σύστημα προστασίας παιχνιδιού 1453-1821 : Η ιδέα και η υλοποίηση

 • Προβολές239
 • Argyrispro
 • 2020-04-18
 • Αρχική
 • Σύστημα προστασίας παιχνιδιού 1453-1821 : Η ιδέα και η υλοποίηση
Σύστημα προστασίας παιχνιδιού 1453-1821 : Η ιδέα και η υλοποίηση

Το παιχνίδι 1453-1821 : Η Ώρα της απελευθέρωσης υπήρξε ένα παιχνίδι σταθμός για την επαγγελματική μου πορεία ως Προγραμματιστής εφαρμογών.

Υπήρξε ουσιαστικά το πρώτο μου επαγγελματικό project  το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά της Ελλάδος και της Κύπρου από τον όμιλο Centric. Τέλος επέτυχε να γίνει Best Seller σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων για τα δεδομένα της χώρας.

Σήμερα μέσα από αυτό το άρθρο και σε απλή αλγοριθμική γλώσσα χωρίς να σας κουράσω θα σας μεταφέρω το παρασκήνιο πίσω από τον μηχανισμό προστασίας από παράνομες αντιγραφές του παιχνιδιού. Ένας μηχανισμός που συνέβαλε τα μέγιστα στις πωλήσεις του τίτλου.

Το 2008 ενώ είχαμε ήδη συμφωνήσει σε όλα με την εκδότρια εταιρεία, μας ζητήθηκε να βρούμε έναν τρόπο να προστατέψουμε το παιχνίδι από παράνομες αντιγραφές. Τότε υπήρχαν κάποιοι έτοιμοι μηχανισμοί ασφαλείας οι οποίοι όμως απαιτούσαν διασύνδεση αλλά και είχαν σχετικά υψηλό κόστος χρήσης.

Τότε σκέφτηκα έναν τρόπο ο οποίος υλοποιήθηκε εντός 3 ημερών.

Ο μηχανισμός αυτός είχε ως εξής.

 1. Κάθε νόμιμο αντίγραφο του παιχνιδιού εντός της συσκευασίας είχε ένα μοναδικό αναγνωριστικό κλειδί τυπωμένο.
 2. Οι κωδικοί αυτοί περάστηκαν σε μια βάση δεδομένων και αναπτύχθηκε ένα web app στο οποίο είχαμε πρόσβαση συγκεκριμένοι χρήστες. Εμείς ως ομάδα ανάπτυξης και η εκδότρια εταιρία. Κάθε κωδικός προϊόντος μέσα από την βάση,  μας έδινε πολλές πληροφορίες.
 3. Επειδή τότε το διαδίκτυο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο έπρεπε να βρεθεί τρόπος να καλύψει τόσο τις ενεργοποιήσεις – πιστοποιήσεις μέσω internet, όσο και αυτές μέσω τηλεφώνου.
 4. Το παιχνίδι επέτρεπε να παίξεις 9 φορές. Μετά έπρεπε υποχρεωτικά να κάνεις ενεργοποίηση.
 5. Η ενεργοποίηση μέσω web ήταν σχετικά απλή διαδικασία.
 6. Η διαδικασία ενεργοποίησης μέσω τηλεφώνου είχε ως εξής. Ο μηχανισμός προστασίας έδινε στον χρήστη ένα μοναδικό κλειδί και απαιτούσε να πληκτρολογήσεις ένα άλλο κλειδί για την ταυτοποίηση.
 7. Το κλειδί αυτό έβγαινε συλλέγοντας και κωδικοποιώντας τις πληροφορίες του συστήματος αλλά και του χρήστη. Συνεπώς ήταν μοναδικό σε κάθε χρήστη.
 8. Ο χρήστης που καλούσε στο τηλέφωνο έδινε αρχικά τον κωδικό εντός της συσκευασίας, εκεί μέσα από το web app γινόταν έλεγχος για το αν ο κωδικός είναι υπαρκτός ή όχι. Αν ήταν υπαρκτός έδιναν το κλειδί ενεργοποίησης και όλα καλά.
 9. Όταν ο μηχανισμός λάμβανε μέσω τηλεφώνου ένα έγκυρο δεύτερο κλειδί τότε δημιουργούσε ένα μοναδικό αρχείο στον φάκελο του παιχνιδιού. Το αρχείο της ενεργοποίησης ήταν αυτό που ταυτοποιούσε την γνησιότητα του παιχνιδιού. Αυτό το αρχείο ακόμα και αν δινόταν σε άλλον χρήστη ΔΕΝ μπορούσε να λειτουργήσει διότι μέσα εμπεριείχε κωδικοποιημένες πληροφορίες για το υλικό και τις πληροφορίες της αρχικής συσκευής. Σε περίπτωση δηλαδή που ο χρήστης άλλαζε hardware, το παιχνίδι απαιτούσε ξανά νέα ενεργοποίηση - ταυτοποιήση.

Αυτός ο απλός μηχανισμός συνέβαλε τα μέγιστα στις επιτυχημένες πωλήσεις. Μάλιστα τον πρώτο καιρό ανέβηκε σε torrent site όπου είχε χιλιάδες downloads μέσα σε λίγη ώρα. Μετά όμως κανείς δεν μπορούσε να παίξει χωρίς ενεργοποίηση. Παραθέτω σχετική φωτό από torrent που είχαμε ανακαλύψει.

1453-1821 torrent

Φυσικά αρκετός κόσμος ανέβαζε σε torrent φωτογραφίες του δικού μας παιχνιδιού αλλά ως αρχείο παιχνιδιού είχε το παλιότερο 1821 : Αγώνας για την Ελευθερία το οποίο έτσι και αλλιώς εκείνη την περίοδο η ομάδα ανάπτυξης το διέθετε δωρεάν.

Προσίλης Αργύρης

Προγραμματιστής εφαρμογών

Επικοινωνήστε μαζί μου

Έχετε κάποια ιδέα ή επαγγελματική πρόταση; Θα χαρώ πολύ να σας ακούσω!

Messenger

Argyris Prosilis

Τοποθεσία

Ελλάδα, Αθήνα, Ερμιονίδα, Worldwide