Argyris Prosilis Logo

SEO σε site ή eshop: Τι ειναι και ποια τα οφέλη του το 2021

Δημοσιεύτηκε : 14/11/2021
Προβολές : 340
SEO σε site ή eshop: Τι ειναι και ποια τα οφέλη του το 2021

Το SEO ή αλλιώς search engine optimization ειναι ένα σύνολο από τεχνικές και μη ενέργειες, με στόχο να βελτιωθεί η βαθμολογία ενός website ή eshop στα (δωρεάν) αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης δηλαδή, έχουν κάποιους κανόνες βαθμολογίας της κάθε σελίδας και ανάλογα το συνολικό σκορ που προκύπτει μέσα από δεκάδες δείκτες που εξετάζουν, αποδίδουν μια αριθμητική τιμή και βάση αυτής ταξινομούν τα (δωρεάν) αποτελέσματα.

Το κέρδος του για τις επιχειρήσεις είναι εύκολα κατανοητό. Αύξηση επισκεψιμότητας που μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση τζίρου. Αναφέρω το μπορεί, διότι από την επίσκεψη μέχρι την πραγματοποίηση πώλησης, μεσολαβούν πολλά βήματα. Για παράδειγμα αν δεν λειτουργεί η υποβολή παραγγελίας, εξαιτίας κάποιου τεχνικού λάθους που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό, όσοι επισκέπτες και να μπουν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Όπως είπαμε και παραπάνω το SEO μπορούμε να το χωρίσουμε σε δύο κεντρικές κατηγορίες.

Το τεχνικό σκέλος το οποίο αφορά τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της σελίδας έτσι ώστε να είναι (και όχι να φαινεται) συμβατή με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα, την ταχύτητα φόρτωσης, τον έλεγχο για πιστοποιητικό ασφαλείας (https), το σωστά διαμορφωμένο sitemap, τις βελτιστοποιημένες εικόνες, την έλλειψη λαθών στον κώδικα, την σωστή χρήση των tags σύμφωνα με τα πρότυπα, τα σωστά status codes κ.α.

Το μη τεχνικό σκέλος το οποίο αφορά το πλούσιο και σωστά γραμμένο περιεχόμενο, την παρουσία σε social media, την αναφορά με μορφή links μέσα από άλλα websites με υψηλή βαθμολογία κ.α.

Όπως είναι κατανοητό οι παρεμβάσεις αφορούν και τις δυο παραπάνω κατηγορίες και γι αυτό είναι σημαντικό η ανάπτυξη να πηγαίνει πακέτο με το SEO διότι αν γίνει μετά και ιδιαίτερα από άλλα άτομα το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο πάντως όταν ακούμε για SEO παρεμβάσεις να αναφερόμαστε στην δεύτερη κατηγορία. Ένα SEO σε καλό επίπεδο πάντως, ειναι σαφές πως απαιτεί καλές τεχνικές γνώσεις και φυσικά καλό συγγραφικό ταλέντο έχοντας παράλληλα μια καλή αντίληψη του τι ζητάνε οι μηχανές αναζήτησης διότι δεν θα βαθμολογήσουν έκθεση ιδεών.

Ένα ικανοποιητικό επίσης SEO απαιτεί στην καλύτερη κάποιες εβδομάδες.

Ποια όμως η διαφορά του SEO από την πληρωμένη διαφήμιση;

Εύλογο και συνηθισμένο ερώτημα. Εφόσον και τα δύο απαιτούν πληρωμή και εφόσον και τα δυο φέρνουν επισκέπτες στην σελίδα μας, ποια είναι η διαφορά τους;

  1. Η διαφήμιση σου φέρνει αποτελέσματα, δηλαδή επισκέπτες μόνο όταν είναι ενεργή. Το SEO το πληρώνεις επίσης αλλά μπορεί να σου φέρνει (δωρεάν) αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το για πόσο καιρό είναι συνάρτηση του ανταγωνισμού. Απο μήνες μέχρι χρόνια σε γενικές γραμμές.
  2. Η διαφήμιση θα σου φέρει επισκέπτες ακόμα και αν έχεις ένα εξαιρετικά κακό site ή eshop το οποίο όμως δεν θα μεταφραστεί εύκολα αυτή η επίσκεψη σε πώληση. Ένα σωστά σχεδιασμένο site ή eshop με έμφαση στο SEO θα φέρει τον επισκέπτη δωρεάν και εξαιτίας της εφαρμογής σωστών κανόνων οι πιθανότητες να μετατραπεί η επίσκεψη σε πώληση είναι εξαιρετικά αυξημένες. Για παράδειγμα ένα εξαιρετικά αργό απο κινητά τηλέφωνα, eshop, θα χρεώσει μεν το κλικ της διαφήμισης αλλά ο επισκέπτης θα αποχωρήσει άμεσα.

Να θυμάστε πώς η συνδυαστική χρήση και των δύο φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προσίλης Αργύρης

Software engineer Go/PHP

Διαβάστε επίσης

Τα πρόωρα γεράματα, είναι αποτέλεσμα επιλογής

Τα πρόωρα γεράματα, είναι αποτέλεσμα επιλογής

Η άφιξη μας στον κόσμο αυτό, ξεκίνησε με κάποια προεγκατεστημένα, όπως τα αποκαλώ, δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά, ακριβώς επειδή μας τα εγκατέστησαν απο την βρεφική ηλικία, συχνά τα θεωρούμε πραγματικότητα του κόσμου μας.

6 tips με παραδείγματα για σωστό σχεδιασμό ενός REST API

6 tips με παραδείγματα για σωστό σχεδιασμό ενός REST API

Το REST API αποτελεί σήμερα τον πιο διαδεδομένο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Είναι πρακτικά ένα πρότυπο, μια διεπαφή η οποία είναι ανεξάρτητη από γλώσσες προγραμματισμού και συνήθως, η αμφιδρομη επικοινωνία βασίζεται στο http πρωτοκο

Ψάχνετε Προγραμματιστή;