
Πρόσφατα ξεκίνησα τον ανασχεδιασμό της προσωπικής και ταυτόχρονα επαγγελματικής σελίδας μου. Φυσικά η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη καθώς θέλω να προσθέσω Αγγλική γλώσσα, καθώς μέχρι σήμερα το έκανα αυτό μέσα από ξεχωριστό subdomain. Επίσης θέλω να εμπλουτίσω τα κείμενα και το γενικότερο υλικό μου.
Η πρώτη έκδοση του site μου argyrispro.eu βγήκε στον αέρα κάπου το 2015. Από τότε συνεχώς έκανα βελτιώσεις. Σχετικά γρήγορα άρχισα να λαμβάνω μηνύματα και προτάσεις συνεργασίας από ανθρώπους που με έβρισκαν μέσα από το Google. Κάπου εκεί λοιπόν αντιλήφθηκα την σημασία του SEO ή αλλιώς Search Engine Optimization.
Η Google είναι ένα ανήσυχο πνεύμα και συνεχώς επιδιώκει την τελειότητα. Γι αυτό συχνά αλλάζει τα δεδομένα και τους κανόνες αξιολόγησης της.
Στο νέο μου ανασχεδιασμό επέμεινα στον minimal σχεδιασμό χωρίς εντυπωσιακά εφέ τα οποία ανήκουν άλλωστε σε άλλες εποχές. Άλλωστε η τάση σήμερα δίνει έμφαση στην απλότητα. Απο τον minimal σχεδιασμό στην αρχιτεκτονική χώρων μέχρι την τεχνολογία λογισμικού, το User Interface και φυσικά τον τρόπο ζωής.
H Google είναι οπαδός της minimal φιλοσοφίας εδώ και χρόνια και αυτό γιατί αυτό η απλότητα κρύβει ποιότητα και αποδοτικότητα. Απο την γλώσσα Go ή Golang την οποία ανέπτυξε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της cloud εποχής, το Material Design και φυσικά την γνωστή μηχανή αναζήτησης της.
Η ταχύτητα φόρτωσης ενός web site ή ενός e-shop είναι κομβικής σημασίας. Η Google το γνωρίζει αυτό και απο τα εκατομμύρια δεδομένα που έχει στην διάθεση μέσα από άλλες πλατφόρμες της όπως το Google Analytics, το Google Ads κτλ.
Μέσα απο το link https://pagespeed.web.dev/ η Google μας προσφέρει ένα εργαλείο αξιολόγησης ορισμένων βασικών δεικτών όπως είναι η ταχύτητα, το SEO, η προσβασιμότητα και τα best practices. Τα κριτηρια όπως είναι αναμενόμενο είναι εξαιρετικά αυστηρά. Αν βάλετε το link του site σας πιθανότατα να τρομάξετε.
Στον νέο μου ανασχεδιασμό λοιπόν ήθελα να πετύχω αν όχι άριστη βαθμολογία σε κάθε δείκτη, έστω να καταφέρω να πρασινίσω όλους τους δείκτες τόσο σε Desktop όσο και σε Mobile συσκευές.
Τα αποτελέσματα λοιπόν έχουν ως εξής:
Αξιολόγησης desktop έκδοσης
Αξιολόγησης Mobile έκδοσης
Η αλήθεια είναι πώς για να επιτευχθεί η παραπάνω βαθμολογία ξόδεψα πολύ χρόνο. Αρκετά παραπάνω από το να κατασκευάσω απλά το website μου. Ωστόσο μέσα από αυτήν την διαδικασία εκτός του αποτελέσματος, βελτίωσα και την γνώση μου.
Τεχνικά η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε στην τελευταία έκδοση της PHP, αξιοποιώντας την επίσης τελευταία έκδοση του Laravel framework.
Η άριστη αξιολόγηση των παραπάνω δεικτών ωστόσο, δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο όταν κατασκευάζουμε ένα website ή e-shop αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να παραμελήσουμε αυτά τα δεδομένα. Η σύνθεση απόψεων για παραδείγμα μεταξύ ενός Προγραμματιστή εφαρμογών, ενός Designer, ενός Marketer και ενός Content Writer είναι συχνά μια όχι και τόσο εύκολη διαδικασία.
Ο καθένας κοιτάει την δική του οπτική όπως είναι λογικό, με αποτέλεσμα η σύνθεση των απόψεων να είναι πραγματικά δύσκολη υπόθεση ιδιαίτερα όταν έχουμε ένα στόχο ο οποίος συνήθως δεν είναι άλλος από τις πωλήσεις.
Η στρατηγική που ακολούθησα ήταν η εξής. Αρχικά γνώριζα την βαθμολογία που είχε το site μου, οπότε πριν τον ανασχεδιασμό φρόντισα να εφαρμόσω τις συστάσεις που δίνει το tool που ανέφερα παραπάνω. Μετά την πρώτη αναβάθμιση και εφόσον είδα βελτίωσης της βαθμολογίας συνεχίσα να εφαρμόζω τις υποδείξεις και κάπως έτσι έφτασα στα παραπάνω στατιστικά.
Η διαδικασία της βελτίωσης βέβαια όπως είπαμε δεν σταματά ποτέ.
Προσίλης Αργύρης