
Η πρόσφατη έλευση του chatGPT προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αρκετός κόσμος φοβάται πώς η συνεχόμενη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, θα φέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.
Το μέλλον αρχικά δεν είναι προβλέψιμο απο κανέναν, συνεπώς όλοι μας καταθέτουμε τις απόψεις μας. Πολλά πράγματα άλλωστε έχουν διπλή χρήση. Η πυρηνική ενέργεια ένα τέτοιο παράδειγμα. Έχει οφέλη αλλά μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική.
Ο φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει πολλές από τις ανθρώπινες εργασίες, έχει σαφέστατα μια λογική ανησυχία. Αυτό άλλωστε ειναι κάτι το οποίο ιστορικά έκανε η τεχνολογία.
Υπάρχει όμως ένα αλλά. Η τεχνολογία μπορεί να προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας αλλά δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο σκέλος συνήθως το ξεχνάμε.
Πριν 100 χρόνια για παράδειγμα, τα επαγγέλματα και αντίστοιχα οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν κάτι άγνωστο.
Η τεχνολογία αντικατέστησε διαδικασίες αλλά και εργαζομένους, συμβάλοντας έτσι στην αύξηση της ταχύτητας και όχι μόνο.
Για παράδειγμα τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα, μείωσαν εργατικά χέρια αλλά αυτά έτσι κ αλλιώς δεν υπάρχουν στις ημέρες μας. Κάποτε χρειάζονταν 4 άτομα για να μαζέψουν 100 ελιές σε 7 ημέρες ενώ τώρα με την τεχνολογία, 2 άτομα μαζεύουν τις ίδιες ελιές σε 3 ημέρες.
Η οικοδομή το 1960 απαιτούσε πάρα πολλα χέρια για να πέσουν τα μπετά. Πλέον η τεχνολογία το κάνει πολύ καλύτερα, πιο ξεκούραστα και με καλύτερη ασφάλεια. Αντίστοιχα υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια και στον συγκεκριμένο κλάδο.
Η επικοινωνία παλαιότερα γινόταν με αλληλογραφία. Αυτό απαιτούσε τόσες θεσεις εργασίας και σπατάλη χαρτιού. Πλέον η τεχνολογία το κάνει καλύτερα, πιο άμεσα και συχνά εντελώς δωρεάν.
Οι τράπεζες στις ημέρες μας, περιορίζουν τα φυσικά τους καταστήματα διότι βρίσκονται σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναπόφευκτα περιορίζουν και το προσωπικό τους. Το να έχουμε τα πάντα, άμεσα στο κινητό μας είναι καλό για όλους.
Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα, η τεχνολογία μείωσε θέσεις εργασίας αλλά δημιούργησε περισσότερες. Οι κοινωνίες άλλωστε προοδεύουν όταν αξιοποιούν καλύτερα τα resources τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη και τα νανορομπότ, σήμερα εκπαιδεύονται ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα εξολοθρεύουν. Ίσως σύντομα να το επιτύχουν.
Όπως έχω πει πολλές φορές, στο μέλλον πιθανότατα, τις σπουδαίες και μεγάλες ανακαλύψεις να τις κάνουν αλγόριθμοι και όχι άνθρωποι.
Τὰ πάντα ῥεῖ