
Στο σημερινό μου άρθρο και με αφορμή την 25η Μαρτίου, θα κάνω αφιέρωμα στην περιοχή μου. Την όμορφη και με πλούσια ιστορία Ερμιονίδα.
Η Ερμιονίδα, είναι μια περιοχή της Πελοποννήσου, ανήκει στον νομό Αργολίδας, η οποία αποτελείται από ξεχωριστές κοντινές περιοχές με πρωτεύουσα του δήμου το Κρανίδι. Οι πιο γνωστές περιοχές είναι ωστόσο το Πόρτο χέλι και η Ερμιόνη.
Η Ερμιονίδα θα μπορούσαμε να πούμε πώς έχει ένα οξύμωρο σχήμα, ειναι μια γνωστή αλλά ταυτόχρονα και άγνωστη στο ευρύ κοινό περιοχή.
Ας ξεκινήσουμε όμως μια σύντομη παρουσίαση της περιοχής.
Το καλοκαίρι του 479 π.Χ, η Σπάρτη όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Αθηναίων για βοήθεια έναντι της κοινής περσικής απειλής αλλά συγκέντρωσε έναν τεράστιο και ιστορικών διαστάσεων στρατό στην Κόρινθο από όλες τις συμμαχικές πόλεις - κράτη της Πελοποννήσου. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πώς ποτέ ξανά τέτοιος όγκος δύναμης δεν είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή. Σε αυτό τον στράτευμα η Ερμιονίδα είχε συμμετοχή. Οι Αθηναίοι οι οποίοι τότε απειλούνταν με οριστικό αφανισμό αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους. Οι ενωμένες πόλεις κράτη οι οποίες δεν είχαν μηδίσει στην αχανής περσική αυτοκρατορία, έφταναν πλέον σε αναλογία 1:3. Επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στην μάχη των Πλαταιών, ορίστηκε ο Σπαρτιάτης Παυσανίας. Ανιψιός του Βασιλιά Λεωνίδα, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε χάσει την ζωή του στις Θερμοπύλες. Οι Έλληνες αν και αριθμητικά λιγότεροι, επιτέθηκαν, αιφνιδιάσαν και τελικά νίκησαν τους Πέρσες. Η μάχη στις Πλαταιές, έβαλε τέλος στην Περσική απειλή και οδήγησε σε πρωτοφανή οικονομική και πνευματική ακμή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.
Στις 23 Μαρτίου 1821 μια δύναμη 2500 ανδρών με επικεφαλή τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθέρωσε την Καλαμάτα, καλώντας τους υπόλοιπους Έλληνες σε ξεσηκωμό και τις Ευρωπαϊκές αυλές σε αλληλεγγύη και βοήθεια. Στις 27 Μαρτίου 1821 η Ερμιονίδα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και σε σύμπλευση με τις γειτονικές ναυτικές δυνάμεις της Ύδρας και των Σπετσών ενώθηκαν στον κοινό αγώνα για ελευθερία. Η Ερμιονίδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση. Τις μαύρες ημέρες του πρώτου εμφυλίου 24-25, η επαναστατική κυβέρνηση κατέφυγε στο Κρανίδι κερδίζοντας όχι μόνο τον καταστροφικό πόλεμο αλλά οδηγώντας και τις εξελίξεις για την σύσταση του Ελληνικού κράτους.
Το ΝεοΕλληνικό κράτος μέχρι το 1910 ήταν ένα μικρό σε έκταση και πληθυσμό κράτος με σύνορα που ξεκινούσαν απο την Πελοπόννησο και τελείωναν λίγο μετά την Αττική. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζε πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στο διαχρονικό πρόβλημα της προσαρμογής στην σημερινή εποχή. Το κόμμα των Φιλελευθέρων το οποίο ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αυτό που αναμφίβολα άλλαξε ριζικά το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Η Ελλάδα μέσα σε 10 χρόνια από κράτος επαρχία έγινε ένα ισχυρό κράτος στην περιοχή των Βαλκανίων και την Μεσόγειο θάλασσα. Σπουδαία συμβολή σε αυτά τα επιτεύγματα είχε ο Εμμανουήλ Ρεπούλης, το Νο2 του κόμματος ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στο Κρανίδι.
Η Ερμιονίδα σήμερα είναι μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία σε παραλίες, καταπράσινα βουνά με άγρια ζωή και πολύτιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Εδώ υπάρχουν υπερπολυτελή ξενοδοχεία όπως το φημισμένο Amanzoe το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία στον κόσμο. Ταυτόχρονα τρέχουν μεγάλες επενδύσεις όπως το Kilada Hills.
Στην περιοχή διαθέτουν πολυτελείς βίλες γνωστά ονόματα όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, Λιβανού, Κυριακού, Γουλανδρή, Χανδρή καθώς και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας όπως και ο πρώην Βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Πριν λίγα χρόνια η βρετανική Daily Mail εξαιτίας όλων των παραπάνω σε ένα άρθρο της είχε αποκαλέσει την περιοχή ως το νέο Μονακό της Ευρώπης.
Επιπλέον σημαντικές προσωπικότητες της Ερμιονίδας, είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία έχει βοηθήσει με πολλούς και ξεχωριστούς τρόπους στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής καθώς επίσης και ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
Στην Ερμιονίδα εδώ και χρόνια οι επισκέπτες απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες διαδικτύου (οπτική ίνα) ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), μπορούν να συνδυάσουν αποδράσεις σε βουνό ή βουτιές σε μια απο τις πολλές και ξεχωριστές παραλίες με θέα τον μαγευτικό αργολικό κόλπο, να επισκεφθούν το σπήλαιο Φράγχθι - ένα από σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης το οποίο κατοικήθηκε απο τους Νεάντερταλ πριν 40,000 χρόνια, να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, δωμάτια, βίλες ή ακόμα και κάμπινκ και φυσικά να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα όπως το φημισμένο λάδι της περιοχής, κρασί από το κτήμα Κοντοβράκη και μέλι απο την μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη η οποία διαθέτει το γευστικό και επώνυμο μέλι ΕΡΜΙΟΝΗ.
Έτοιμοι για τις φετινές σας διακοπές