Argyris Prosilis Logo

Η ευτυχία ειναι επιλογή!

Δημοσιεύτηκε : 27/10/2022
Προβολές : 196
Η ευτυχία ειναι επιλογή!

Πολλές φορές σε δημοσιεύσεις μου στο linkedin έχω αναφερθεί στον Αριστοτέλη και την πλούσια, θαυμαστή διδασκαλία του.

Ο μαθητής του Πλάτωνα, γεννηθηκε στα Στάγειρα, υπήρξε, ο πνευματικός μέντορας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύμφωνα με το ΜΙΤ, αποτελεί την σημαντικοτερη προσωπικότητα όλων των εποχών.

Το θαυμαστό στοιχείο κατά την άποψη μου, είναι το πώς κατάφερε ένας άνθρωπος, αιώνες πριν, να αναπτύξει μια τόσο σπουδαία φιλοσοφία και στάση ζωής και να είναι τόσο επίκαιρος (οκ οχι σε όλα τα θέματα).

Ο Αριστοτέλης έδινε μεγάλη σημασία στην ευτυχία, την οποία θεωρούσε ως την σημαντικότερη επιδίωξη που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Ταυτόχρονα όμως ήταν και ξεκάθαρος : “Κάθε άνθρωπος είναι τόσο ευτυχισμένος όσο ο ίδιος επιθυμεί”.

Σκληρές κουβέντες που εύκολα μπορεί κάποιος να παρεξηγήσει με μια επιφανειακή ανάγνωση.

Ας πάμε για λίγο στο σήμερα. 27 Οκτωβρίου 2022, μια εξαιρετική ηλιολουστη ημέρα και στην απογευματινή βόλτα με τον σκύλο μου συνάντησα ένα ζευγάρι τουριστών, περιπου 55 ετών να έχουν παρκάρει το αυτοκινούμενο (τροχόσπιτο) δίπλα στην παραλία.

Κάθονταν σε καρεκλάκια παραλίας, κρατούσε χαλαρά ο ένας το χέρι του άλλου, απολάμβαναν τον ζεστό ήλιο, είχαν διπλα τους ένα ποτήρι κρασί ,  ελαφρύ συνοδευτικό φαγητό, ενώ παράλληλα απολάμβαναν την θέα του μαγευτικού αργολικού κόλπου και του απέραντου γαλάζιου.

Ηθελημένα ή μη και πάντοτε έχοντας κατά νου πώς η εικόνα από μόνη της μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, θα μπορούσα να πω, πώς εν γνώση τους ακολουθούσαν την Αριστοτελική φιλοσοφία.

“Ένα καλό κρασί, μια ωραία συζήτηση και ένα ωραίο γεύμα μπορούν να γεννήσουν στιγμές ευτυχίας. Η ευτυχία βρισκεται στην απλότητα.”.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, ήταν σίγουρα οικονομικά καλό επίπεδο, πιθανότατα αρκετά μορφωμένοι και ίσως λάτρεις του Αριστοτέλη. Βρίσκοταν σε μια περιοχή γεμάτη πολυτελή ξενοδοχεία, ωστόσο επέλεξαν την απλότητα σε όλα τα επίπεδα και αυτό για μένα δείχνει πολλά για το γενικότερο mentality τους.

Η ευτυχία λοιπόν είναι ξεκάθαρη επιλογή. Αν αναζητάς σύνθετα πράγματα, αν δεν ξέρεις τι θέλεις, αν κυνηγάς συνεχώς τίτλους και tasks, χάνοντας την ισορροπία στην ζωή σου, αν κάνεις συνεχώς λάθος οικονομικές επιλογές μάλλον πρέπει να επαναπροσδιορίσεις πολλά για το τι αναζητάς σε αυτό το σύντομο ταξίδι.

Διαβάστε επίσης

SEO σε site ή eshop: Τι ειναι και ποια τα οφέλη του το 2021

SEO σε site ή eshop: Τι ειναι και ποια τα οφέλη του το 2021

Το SEO ή αλλιώς search engine optimization ειναι ένα σύνολο από τεχνικές και μη ενέργειες, με στόχο να βελτιωθεί η βαθμολογία ενός website ή eshop στα (δωρεάν) αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Τα πρόωρα γεράματα, είναι αποτέλεσμα επιλογής

Τα πρόωρα γεράματα, είναι αποτέλεσμα επιλογής

Η άφιξη μας στον κόσμο αυτό, ξεκίνησε με κάποια προεγκατεστημένα, όπως τα αποκαλώ, δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά, ακριβώς επειδή μας τα εγκατέστησαν απο την βρεφική ηλικία, συχνά τα θεωρούμε πραγματικότητα του κόσμου μας.

Ψάχνετε Προγραμματιστή;