Argyris Prosilis Logo

Κλιματική αλλαγή: Μια τεράστια ευκαιρία για ευημερία!

Δημοσιεύτηκε : 12/09/2023
Προβολές : 505
Κλιματική αλλαγή: Μια τεράστια ευκαιρία για ευημερία!

Διαβάζω συνεχώς για την κλιματική αλλαγή αλλά όχι προτάσεις ρεαλιστικές και εύκολα υλοποιήσιμες. Οι αρνητικές ειδήσεις, με ψεγάδια τρομοκρατίας, προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον του κόσμου.

Έχουμε όμως γεμίσει με μαύρες ειδήσεις. Ας δούμε αυτήν την υπαρκτή κρίση ως μια ευκαιρία για καλύτερες ημέρες.

Αρχικά ο όρος κλιματική αλλαγή είναι κατά την άποψη μου λάθος, καθώς το κλίμα στον πλανήτη δεν ήταν ποτέ σταθερό. Δείτε για παράδειγμα την εποχή των παγετώνων.

Οι αλλαγές απαιτούν πάντοτε προσαρμογές και οι προσαρμογές τρομάζουν καθώς απαιτούν επιλογές και οι λάθος επιλογές κοστίζουν.

Διαβάζω άρθρα για τις πυρκαγιές που είχαμε φέτος. Το αποδίδουμε και αυτό στην κλιματική αλλαγή. Το 33% των δασών στην Αττική κάηκε σε μόλις 7 χρόνια. Φταίει όμως η κλιματική αλλαγή ή τα χρεοκοπημένα μυαλά μας;

Η νομοθεσία και κουλτούρα μας ορίζει, πώς προστασία των δασών ειναι να μην αγγίζουμε τα δάση. Το να μην αγγίζεις όμως ένα δάσος, ώστε να κάνεις αντιπυρικές ζώνες, δρόμους και να αξιοποιείς τον πλούτο του για βιοκαύσιμα, είναι μαθηματικά βέβαιο πώς αυτό το δάσος θα καεί ολόκληρο. Στο τέλος θα χάσεις πράσινο, οξυγόνο, φυσικούς απορροφητήρες υδάτων, χρήματα, θέσεις εργασίας, θα καταστρέψεις την χλωρίδα, την πανίδα, θα καείς και μετά θα πνιγείς στις πρώτες βροχές.

Τα μυαλά μας λοιπόν φταίνε για τις τόσες πυρκαγιές όχι τόσο η κλιματική αλλαγή.

Διαβάζω άρθρα πώς στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ήταν τόσο ακραίες όπου τα κλιματιστικά δουλευαν συνεχώς. Σπατάλη λοιπόν της πλέον πανάκριβης και συχνά εισαγώμενης ενέργειας, χρήματα από πολίτες, επιδοτήσεις απο το κράτος και φυσικά αν συμβεί μπλακ ουτ θα έχουμε νεκρούς.

Φέτος το κλιματιστικό μου δεν δούλεψε συνολικά πάνω από 8 ώρες. Ζω στην ίδια χώρα, την ίδια χρονική περίοδο. Πώς; Σοφές επιλογές και αρκετό πράσινο η απάντηση.

Τον χειμώνα πάλι, η θέρμανση είναι δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν με καλοριφέρ μέσω των βιοκαυσίμων από τα δέντρα. Η τεχνολογία προσφέρει τόσες λύσεις.

Ακούω για έργα (μέσω δανείων) ακόμα περισσότερων δις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Να σπάσουμε τα 40cm πάχος στην γκρίζα τσιμεντούπολη για να βγει ξανά το χώμα και να φυτευτουν δέντρα δεν το ακούω. Έτσι θα έχουμε καλύτερο αέρα, καλύτερες θερμοκρασίες και φυσικούς συμμάχους.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με έρευνες, οι εργοδότες στην χώρα σε μεγάλο ποσοστό είναι κατά της τηλεργασίας. Η τηλεργασία όμως θα μειώσει την εισαγωγή καυσίμων, τον συνωστισμό στους δρόμους (κυκλοφοριακό πρόβλημα), θα βοηθήσει πιθανότατα στην αποκέντρωση και πολλά ακόμα τα οποία θα ωφελήσουν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Εστιάζουμε δηλαδή στην φυσική παρουσία με πολλές ώρες εργασίας όχι στην αποδοτικότητα της εργασίας, την προσαρμοστικότητα και την καλύτερη οργάνωση.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα αλλά θέλω να κρατήσω το άρθρο μικρό.

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν είναι ευκαιρία για ευημερία. Αν δεν προσαρμοστούμε, δεν κάνουμε σοφές επιλογές είναι σίγουρο πώς θα πονέσουμε.

Διαβάστε επίσης

6 tips με παραδείγματα για σωστό σχεδιασμό ενός REST API

6 tips με παραδείγματα για σωστό σχεδιασμό ενός REST API

Το REST API αποτελεί σήμερα τον πιο διαδεδομένο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Είναι πρακτικά ένα πρότυπο, μια διεπαφή η οποία είναι ανεξάρτητη από γλώσσες προγραμματισμού και συνήθως, η αμφιδρομη επικοινωνία βασίζεται στο http πρωτοκο

Πρασινίζοντας όλους τους δείκτες αξιολόγησης της Google στο νέο website!

Πρασινίζοντας όλους τους δείκτες αξιολόγησης της Google στο νέο website!

Πρόσφατα ξεκίνησα τον ανασχεδιασμό της προσωπικής και ταυτόχρονα επαγγελματικής σελίδας μου. Φυσικά η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη καθώς θέλω να προσθέσω Αγγλική γλώσσα, καθώς μέχρι σήμερα το έκανα αυτό μέσα από ξεχωριστό subdomain. Επίσης θέλω να εμ

Ψάχνετε Προγραμματιστή;