Argyris Prosilis Logo

Λογισμικό: Αλήθειες που προκαλούν προβληματισμό σε πελάτες και επίδοξους επιχειρηματίες

Δημοσιεύτηκε : 14/11/2021
Προβολές : 305
Λογισμικό: Αλήθειες που προκαλούν προβληματισμό σε πελάτες και επίδοξους επιχειρηματίες

Η βιομηχανία του λογισμικού αποτελεί σήμερα τον ισχυρότερο κλάδο οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια απλή απόδειξη γι’αυτό, αποτελεί η λίστα με τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν σχετικά νέες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λογισμικού. Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft μερικά γνωστά ονόματα.

Ο γνωστός αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και πάλαι ποτέ προγραμματιστής, Marc Andreessen σε άρθρο του το 2011 στην wall street journal είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο “software is eating the world” επιχειρηματολογοντας πώς και γιατί το λογισμικό θα κυριαρχήσει στον σύγχρονο κόσμο. Το άρθρο αυτό αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς σε πολλές συζητήσεις.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν (επιτέλους) επενδυτικά κεφάλαια τα οποία επενδύουν με μορφή χρημάτων, δικτύωσης και συμβουλών σε νεοφυής επιχειρήσεις ή startups. Υπάρχουν ήδη αρκετές εταιρείες στην Ελλάδα που κατάφεραν και σήκωσαν αρχικές χρηματοδοτήσεις από αυτά τα funds και συνέχισαν σε μεγαλύτερους γύρους χρηματοδοτησης απο ξένα funds. Η Beat, workable, blueground, eFood, LearnWorlds, Epignosis , Spot a wheel, Hack the box ορισμένα από τα παραδείγματα.

Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει αρκετές φορές την συζήτηση για το ποιό είναι το κόστος ανάπτυξης ενος λογισμικού ή μιας startups. Ο όρος λογισμικό είναι τόσο γενικός στις ημέρες μας με τόσες προεκτάσεις αλλά για λόγους οικονομίας του άρθρου ας θεωρήσουμε πώς θεωρούμε ένα eshop, μια web εφαρμογή ή μια πλατφόρμα (web, mobile).

Το κόστος είναι πάντοτε ένας αριθμός που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες με βασικότερο όλων όμως τον ανταγωνισμό της κάθε αγοράς. Ο ανταγωνισμός του λογισμικού σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο περιγράφηκε παραπάνω.

Εταιρίες λογισμικού έχοντας στην διάθεση τους εκατομμύρια ή πιο συχνά δισεκατομμύρια ως budget, ανταγωνίζονται μεταξύ τους αποροφόντας πόρους και εργατικό δυναμικό το οποίο με την σειρά του αυξάνει μισθούς, παροχές κ.α.

Ας πάμε σε πιο απλά όμως ερωτήματα. Πόσο τελικά κοστίζει η κατασκευή ενός eshop και γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις; Η απάντηση πώς το κόστος είναι ανάλογο του ανταγωνισμού αλλά και του στόχου που θέλουμε να πετύχουμε.

Τι σημαίνει αυτό. Ένα eshop για να ξεκινήσουμε σήμερα, μια επιχειρηματική κίνηση, σε μια αγορά που δεν γνωρίζουμε όπως αυτή του διαδικτύου, μπορούμε να πούμε πώς έχει τιμή εκκίνησης τα 2,000€. Η τιμή αφορά ένα τυποποιημένο eshop που θα βγεί σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες και θα βασιστεί σε έτοιμες πλατφόρμες. Αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη κίνηση για ξεκίνημα.

Αν αύριο, μετά από 2 χρόνια έχουμε δει πώς αυτό το eshop μας έφερε κέρδος και έχουμε γνωρίσει καλύτερα την αγορά, τους ανταγωνιστές αλλά και την ορολογία της αγοράς τότε πιθανότατα θα αναζητήσουμε τρόπους να ξεχωρίσουμε από τον ανταγωνισμό και να κάνουμε ένα level ip. Η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό με έμφαση στην ταχύτητα ανταπόκρισης, τα καλύτερα αποτελέσματα σε οργανικές αναζητήσεις, την καλύτερη παρουσία στα social media και μοναδικά εργαλεία για τους πελάτες μας όπως είναι σαφές θα αυξήσουν το κόστος σε επίπεδα ακόμα και πάνω από 80,000€.

Ποιός δίνει τα παραπάνω ποσά είναι ένα εύλογο ερώτημα; Η απάντηση ξανά προφανής. Ο ανταγωνισμός.

Ας δώσουμε ένα ακόμα παράδειγμα. Είμαστε η Χ εταιρία όπου κάθε μήνα πληρώνουμε για άδεια ένα λογισμικό 100€ αλλά αυτό δεν μας καλύπτει. Πόσο θα κοστίσει να φτιάξουμε ένα δικό μας; 1000€; 3000€;

Το παραπάνω αποτελεί μια ακόμα συχνή παρανόηση μπερδεύοντας διαφορετικούς όρους όπως το κόστος ενοικίασης - άδειας με το κόστος ανάπτυξης. Το κόστος ενοικίασης το γνωρίζουμε, το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης το γνωρίζει μόνο η εταιρία που παρέχει το λογισμικό και αυτό το κόστος είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ το ελάχιστο μέχρι πολλά πολλά εκατομμύρια.

Όπως είναι κατανοητό από τα παραπάνω, η τυποποίηση είναι οικονομική λύση και ιδανική για ξεκίνημα ενώ η custom λύση παρέχει διαφοροποίηση, έχει ρίσκα και φυσικά κοστίζει αρκετά παραπάνω.

Ελπίζω το άρθρο μου να βοήθησε στο να αποσαφηνιστούν όροι και πολιτική τιμών στον ευρύτερο κλάδο του λογισμικού.

Προσίλης Αργύρης

Software engineer Go/PHP

Διαβάστε επίσης

Ινδοί Προγραμματιστές: Φαντασιώσεις και πραγματικότητα!

Ινδοί Προγραμματιστές: Φαντασιώσεις και πραγματικότητα!

Το αφήγημα με τους Ινδούς υπέρ-Προγραμματιστές, λειτουργεί περισσότερο ως ανέκδοτο στον κλάδο μας παρά ως χειριστικό κίνητρο για καλύτερη απόδοση, όπως κάποιοι εσφαλμένα θεωρούν.

Κλιματική αλλαγή: Μια τεράστια ευκαιρία για ευημερία!

Κλιματική αλλαγή: Μια τεράστια ευκαιρία για ευημερία!

Διαβάζω συνεχώς για την κλιματική αλλαγή αλλά όχι προτάσεις ρεαλιστικές και εύκολα υλοποιήσιμες. Οι αρνητικές ειδήσεις, με ψεγάδια τρομοκρατίας, προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ψάχνετε Προγραμματιστή;